top of page

A ben mire Vera e Kuqe per Zemren?

Studimet tregojne efekte pozitive te saj per zemren, por mos e hap ate shishe qe ta perdoresh si mjekim

red wine.jpg

Eshtë e vërtetë që ka disa studime te cilat lidhin konsumin e moderuar të verës së kuqe me përmirësimin e shëndetit të zemrës. Këto studime duhet të jene burimi i atyre titujve tërheqës "vera e kuqe është e mirë për ju".

 

Megjithatë, nuk ka asnjë lidhje të qartë shkak-pasojë që e bën një gotë verë të kuqe ditore të rekomanduar nga ana mjekësore. Pra, mos prisni qe se shpejti te shikoni një recetë për një gotë ditore Cabernet Sauvignon.

 

A mund të përfitojë zemra juaj nga vera e kuqe?

Le të flasim për rrushin, ato frutat e vegjël te rrumbullaket të krijuar në mënyrë perfekte për t'u fermentuar në një pije alkoolike.

 

Procesi i prodhimit te verërave të kuqe dhe të bardha nga rrushi eshte i perafert. Arsyeja pse verërat duken kaq të ndryshme përfshin atë që ndodhet në rezervuarin e fermentimit. Verërat e kuqe zakonisht fermentohen se bashku me lëkurat dhe farat e rrushit. Në verën e bardhë, ato pjesë të rrushit hiqen.

Pra, pse duhen permendur keto detaje te prodhimit te veres? Epo, lëkurat e rrushit përfshijnë një polifenol të quajtur resveratrol – i cili është thelbësor për shumë procese qe ndikojne në shëndetin e zemrës. Vera e kuqe ofron 10 herë më shumë sasi të polifenoleve sesa vera e bardhë.

Polifenolet dhe resveratroli konsiderohen si antioksidantë që sigurojnë mbrojtje për trupin tuaj.

Resveratroli ndihmon në aktivizimin e një enzime të quajtur telomerazë, e cila mbron integritetin e gjenomit,  Dhe për shkak të kësaj, ky resveratrol është shoqëruar me parandalimin e sëmundjeve kardiovaskulare dhe në fakt zgjatjen e jetëgjatësisë.

Por përpara se të nxitoni në dyqanin e verës me shpresën për të shtuar ditëlindjet, duhet te dini qe: Pjesa më e madhe e këtyre provave përfshin testime laboratorike ose jo njerëzore. Kjo nuk është vërtetuar kurrë te njerëzit.

Ekziston gjithashtu një pyetje nëse vera e kuqe jep mjaftueshëm resveratrol për të bërë një ndryshim pozitiv ne shendet.

Sasia e resveratrolit që dikush duhet të konsumojë për të arritur ne gjak nivelet e treguara në studime do të ishte shume e larte, Do të ishte e pamundur të arrihet ai nivel me verë të kuqe.

Shpjegimi i "paradoksit francez"

 Njerëzit në Francë pinë shumë verë të kuqe. Sipas disa vlerësimeve, një i rritur mesatar konsumon rreth 47 litra (12.4 gallon) verë çdo vit. Kjo nenkupton më shumë se 62 shishe.

Franca ka nivel më të ulët të sëmundjeve të zemrës nga sa mund të pritej duke pasur parasysh nivelin e popullsise qe pijne duhan dhe qe perdorin ushqime me nivele të larta kolesteroli. 

Konstatimi i këtyre dy faktoideve – pa dyshim  – bëri që disa të supozojnë se vera e kuqe është shumë e mirë për zemrën . Teoria u bë e njohur si "Paradoksi francez".

A është e vlefshme kjo teori? Nuk ka gjasa qe te jete e vertet. "Ka shumë argumente më bindëse sesa marrja e verës për të shpjeguar shkallën më të ulët të vdekshmërisë nga sëmundjet e arterieve koronare në Francë.

Krahasuar me Shtetet e Bashkuara, për shembull, Franca ka:

 • Shkalle më të ulëta të obezitetit dhe diabetit të tipit 2.

 • Shkalle më të larta të ushtrimeve fizike ne popullate.

 • Zakonet më të shëndetshme të të ngrënit për shkak të respektimit të dietës mesdhetare, sasive më të vogla të porcioneve dhe më pak ushqim Fast Food.

Paradoksi francez nuk mund te shpjegohet nga konsumimi i alkoolit dhe verës së kuqe se sa me teper nga këta faktorë të tjerë qe permendem me siper,

A ofron alkooli përfitime shëndetësore?

  Pretendimi i verës së kuqe si një eliksir i mirë për ju, merr nxitje nga studimet që sugjerojnë se nivelet e ulëta të konsumit të alkoolit mund të jenë të mira për mbijetesën tuaj afatgjatë. Marrja e moderuar e alkoolit është treguar se:

 • Rritni kolesterolin "e mirë" të lipoproteinës me densitet të lartë (HDL) për të ndihmuar në mbajtjen e gjakut të rrjedhshëm të papenguar nëpër enët tuaja të gjakut. 

 • Ofron veti anti-inflamatore, të cilat mund të ulin rrezikun e sëmundjeve të zemrës, goditjes në tru dhe diabetit të tipit 2.

 • Minimizoni mpiksjen e gjakut duke holluar gjakun tuaj.

Por ka një vijë të hollë midis këtyre përfitimeve të mundshme dhe dëmit që alkooli mund t'i shkaktojë trupit tuaj nëse e pini në mënyrë të papërgjegjshme. Pirja e tepërt e alkoolit rrit rrezikun e:

 

 • Varesia nga Alkoli.

 • Sëmundje të mëlçisë.

 • Disa lloje të kancerit, duke përfshirë ate te gjirit, kolorektal, ezofagut dhe mëlçisë.

 • Insuficience kardiake.

Përcaktimi i pijes 'të moderuar'

 Udhëzimet Federale dietike për amerikanët, 2020-2025 këshillojnë që të rriturit në moshë të ligjshme për të pirë alkool duhet të kufizojnë marrjen e alkoolit në dy ose më pak pije në ditë për burrat dhe një pije ose më pak në ditë për gratë.

Një pije alkoolike standarde zakonisht përkufizohet si:

 

 • 350 ml birrë të rregullt (5% alkool).

 • 150 ml verë (rreth 12% alkool).

 • 50 ml pije alkoolike të distiluar (rreth 40% alkool).

Udhëzimet dietetike nuk duhet të shihen si një arsye për të shtuar alkoolin në rutinën tuaj.  Instituti Kombëtar i Shëndetit(NIH) rekomandon: “Të pish më pak është më mirë për shëndetin sesa të pish më shumë.”

Pra, a është vera e kuqe e shëndetshme për zemrën?

Kjo është e panjohur, Ne nuk e dimë vërtet.

 

Disa studime tregojnë se sekreti për një jetë më të gjatë mund të gjendet në fundin të një gote vere. Por nuk ka asnje studim që tregon pa pika dyshimi se vera e kuqe (ose çdo alkool) është ideale për shëndetin tuaj.

 

Si mjekë, ne kurrë nuk do të rekomandonim që dikush të fillojë të pijë alkool për të mbrojtur veten nga vdekja. Thjesht nuk ka asnjë provë për ta mbështetur këtë fakt.

 

Dhe nëse pini herë pas here një gotë verë të kuqe ose një pije tjetër për të rritur, me pak ushqim gjate javës ... nuk eshte problem. Nëse do të shijoni një pije, perpiquni ta bëni atë me moderim.

Thjesht mos mendoni se po e bëni për shëndetin tuaj.

Referenca: Cleveland Clinic

bottom of page